Nieuwe premie voorwaarden in Vlaanderen vanaf 01/07/2017De premie voor huishoudelijke zonneboilers en warmtepompen kan aangevraagd worden voor bestaande woningen en nieuwbouwwoningen met bouwaanvraag tot 31/12/2013. Vanaf 1/07/2017 moet de aannemer beschikken over een certificaat van bekwaamheid.
Om in aanmerking te komen voor de zonneboiler- of warmtepomppremie moet dan minstens de zaakvoerder of één van zijn werknemers in het bezit zijn van een dergelijk certificaat van bekwaamheid. Voor de zonneboilerpremie moet de installateur beschikken over het certificaat van bekwaamheid voor zonthermische installaties voor sanitair warm water of voor gecombineerde systemen. Voor de warmtepomppremie moet de installateur in het bezit zijn van een certificaat van bekwaamheid voor warmtepompen of ondiepe geothermische systemen. Bij een geothermische warmtepomp moet enkel de installateur van de warmtepomp en niet het boorbedrijf over het certificaat van bekwaamheid beschikken.
Een certificaat van bekwaamheid is een certificaat van ervaring en wordt toegekend op basis van het volgen van een erkende opleiding, het slagen voor een examen, toegang tot het beroep én relevante beroepservaring. Indien de installateur echter nog niet over voldoende relevante beroepservaring beschikt, kan een ‘certificaat van bekwaamheid als aspirant’ worden bekomen. Indien er in de tussentijd voldoende relevante ervaring wordt opgebouwd, wordt dit gratis omgezet naar een certificaat van bekwaamheid.
Een gecertificeerde aannemer zal de verantwoordelijkheid voor de kwalitatieve uitvoering van de gesubsidieerde installatie op zich nemen. Zijn certificeringsnummer zal dan ook op het premieaanvraagformulier vermeld moeten worden.
Indien de uitvoerende aannemer niet over een certificaat van bekwaamheid beschikt, dan dient hij of zij zich te laten bijstaan. Dit kan door een extern installateur of keuringsorganisme, telkens RESCERT gecertificeerd, die de goede uitvoering van de installatie valideert. De uitvoerende aannemer zal vervolgens het certificeringsnummer van deze derde partij op het aanvraagformulier moeten vermelden. Wanneer het Vlaams Energieagentschap (VEA) vaststelt dat het werk van een gecertificeerde aannemer van onvoldoende kwaliteit getuigt, dan kan het agentschap het hem toegekende certificaat van bekwaamheid intrekken. Het VEA kan in dit kader een beroep doen op externe expertise.
De firma Roymans is gecertificeerd voor zonneboilers en warmtepompen.
|
NIEUW ADRES: Kaulillerweg 104 |
|
|